Час будувати ковчег

Маємо прекрасну нагоду заглибитися в безмежну мудрість Божого Слова і замислитись над своїм життям. Ми переживаємо суспільні та особисті негаразди, але чи знаємо – в чому їх причина? Очікуємо позитивних змін в Україні. Натомість все більше наближаємось до прірви. Відчуття неминучої катастрофи охопило не лише наш край, а й всю планету. Людина шукає виходу. Однак, якщо вона не здатна критично оцінити сьогоднішній день, то не матиме і майбутнього. Свята Біблія допомагає розібратися у своїх проблемах і навіть у найскладнішій ситуації знайти оптимістичне рішення. Віруючий живої Христової Церкви бачить в цій Книзі не тільки скарб мудрості, а надію і впевненість. І це не фантастика, бо віруючі складають особливу генерацію людей. Послухаймо, що каже Апостол Павло: «Ми невідомі, але нас пізнають… нас засмучують, але ми завжди веселі… убогі, та багатьох збагачуємо; ми нічого не маємо, а всім володіємо» (2Кор.6:9,10).

Ной будує ковчегА тепер звернімось до Першої книги Мойсея: «І промовив Господь до Ноя: «Прийшов кінець кожному тілу перед лицем Моїм, бо наповнилась земля насильством від них. І ось Я винищу їх із землі. Зроби собі ковчега з дерева гофер… І отак його зробиш: три сотні ліктів довжина ковчега, п’ятдесят ліктів ширина йому… А Я наведу потоп, воду на землю, щоб з-під неба винищити кожне тіло, ш в ньому дух життя. Помре все, що на землі!» (1Мс.6:13-17).Читаємо також Книгу Псалмів: «І покликав Він голод на землю, всяке хлібне стебло поламав. Перед їхнім обличчям Він мужа послав, – за раба Йосип проданий був. Кайданами мучили ноги його,.. аж до часу виповнення Слова Його… Цар послав – і його розв’язав, володар народів – і його був звільнив. Він настановив його над домом своїм.., щоб в’язнив він його можновладців по волі своїй, а старших його умудряв» (Пс.105:16-22).

Ці біблійні слова розкривають нам Господній план проводу Божого народу через труднощі та випробування. Звернімо увагу на чудове спасіння Ноя. Христос сказав: так, як було за часів Ноя, буде у переддень другого приходу Господа. Люди часто розуміють це поверхово – як подію, котра несподівано зупинить наше буденне, метушливе життя. Але слова Христові містять більшу глибину.

В часи Ноя вже відбулось щось подібне. Яким був Ноїв ковчег? Розмірами він доходить п’ятиповерхового будинку або океанського крейсера. Збудувати таке велетенське судно сам один, без сучасної техніки, ще й під тиском насмішок і песимістичних оцінок оточуючих могла лише людина, яка беззавітно повірила  Богу. Ной своєю вірою збудував Ковчег і цим засудив світ! Як бачимо, Ковчег був розрахований не лише для тварин і птахів, але для великої кількості людей. Та люди своїм шансом спасіння не скористались, як не скористались ним і пасажири «Титаніка», що мав достатньо плавзасобів. Аби жодна людина не загинула. «Титанік» тонув повільно.

Повільно вмирає і наш світ. Але Бог знає, яким є наш Ковчег спасіння і закликає кожного взяти участь у його будові. Бог кличе своїх дітей до співробітництва у здійсненні Його плану. Запам’ятайте – спасіння світу прийде чудесним способом, але тільки за допомогою самої людини. Бог міг дати Ною крила і без човна підняти на Арарат, але Він наказав йому: «Будуй ковчег». Ми часто скаржимось на неврожай і стихійне лихо. Але забуваємо слова Біблії про те, що це Бог «покликав голод на землю, всяке хлібне стебло поламав». З якою метою? Щоб нагадати людині її земне призначення до праці.  Ми читаємо, що це Бог послав мужа Йосифа на рабство і страшні муки. Для чого? Щоб на Йосифові збулося Слово Господнє про мужа, якому Він довірить план спасіння Єгипетської держави. Так, Бог  приготував людині чимало випробувань, бо своє щастя і добробут вона можу здобути тільки своєю працею. Він хоче зробити її власним рятівником, а відтак – і рятівником народів. Він знає, для чого мучить нас, як знав мету і ціну мук Свого Сина!

Сьогодні світова спільнота все ще не знає, як людям вижити і спастися. Але Христос приготував спасіння у різних планах, та найперше Він кличе нас до активної праці над собою. Бог хоче, щоб ми не просто знали про біблійні чудеса, але самі творили чудеса, щоб ми жили ними!

Якщо ти не можеш позбавитися потягу до куріння,приходь до Церкви, шукай друзів, які допоможуть тобі в цьому своїми молитвами і постом. Якщо ти стоїш на роздоріжжі життєвого вибору, шукай Божої правди, а не фальшивих доктрин. Якщо ти в розпачі перед своїм майбуттям, звернися до біблійних прикладів, які наситять твій розум і душу. І тоді розпач обернеться спокоєм, а надія – впевненістю.

Подивимось на приклад Апостола Павла. Перед очима смертельної небезпеки він не чекає людської милості, не планує втечі, не шукає іншої правди. Він говорить: «Тож усе я вважаю за втрату ради переважного пізнання Христа Ісуса, мого господа, що я ради Нього відмовився від усього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа, щоб знайтися в Нім не з власною праведністю, яка від Закону, але з тією, що з віри в Христа, праведністю від Бога за вірою, щоб пізнати Його і силу Його воскресіння, та участь у муках Його, уподібнюючись Його смерті, аби досягнути воскресіння з мертвих»(Фил.3:8-11). Так хочеться до всіх звернутися: «Думайте так, як думав апостол Павло, і живіть так, як він жив!».

Наш народ є чудовий і терпеливий. Але ми лінимося працювати над собою, не готові до жертовності, не спроможні на великі справи. Ми чекаємо день Господній, склавши руки. Бог знає, в чому наш порятунок, але Він хоче, щоб свій Ковчег ми збудували власними руками і почали будувати вже сьогодні.

Отже,  духовне і тілесне спасіння прийде тільки через співробітництво з Богом. І не лише для того, аби самому вижити, а щоб навчити цього інших людей.

В.Боєчко