Зростання у святості | Микола Лазуркевич

У цій проповіді брат Микола Юліанович пояснює глибоку відмінність між розумінням святості людьми та істинним, яке випливає зі Слова Божого, вказує на необхідність молитви для вдосконалення і отримання твердого переконання, що наші дух, душа і тіло є бездоганно чистими і готовими до зустрічі з Христом.

Слово Боже дає чітке розуміння святості (1 Петра 1:13-16), але церкви тлумачать його по-різному і далеко відступили від святості в розумінні Божого Слова.

Освятити згідно Біблійного енциклопедичного словника – це відділити людину чи річ для служіння Богові. Господь освятив субботу, казав, що всі перворідні будуть посвячені Йому, освятив скинію, всі речі в ній, жертівник, священників, храм (« І тепер я вибрав і освятив цей храм, щоб Ім’я Моє було там аж навіки, Мої ж очі та серце Моє будуть там по всі дні – 2-га Книга Хронік, 7:16), Єремію (і дав на служіння народові: «Я обрав тебе ще до того, як тебе створив у материнському лоні. Перш ніж ти народився, Я освятив тебе, призначивши тебе пророком для народів», Єремії 1:5), Ісуса як жертву за нас.

Ісус Сам Себе посвятив як жертву за нас, освятив Церкву, яка є Його тілом, нас, щоб ми були подібні до Нього, щоб зростали в Його святості, вдосконалювалися і досягали міру зросту Христової повноти (Еф. 4:13).

Як люди, церкви розуміють і прийняли Христові жертву, освячення, кров?

Проповідник наводить різні приклади з історії, які показують, що людське розуміння святості є перекрученим: так звані Христові походи та інквізиція не обходилися без освячення дій, князі освячували мечі перед битвами, у нашому народі під час повстання гайдамаки святили ножі, якими забирали життя від інших, арійці-християни під час другої світової війни освячували зброю, щоб знищувати слов’ян-християн. Брат Микола Юліанович підкреслює, що пролита кров даремно не пропадає, тяжіє над народами, але є молитва і покаяння – народ має впасти на коліна перед Господом, щоб отримати Його благословення.

Християни покликані продовжувати зростати за допомогою Духа Святого у святості до тих пір, поки не досягнуть радісного відчуття повної подібності до Христа (Еф. 4:11-13, «Святий нехай далі освячується», Об’явлення 22:11). Однак це нелегко навіть для тих, хто себе почуває духовно зрілими та досконалими. Ми мусимо прикладати зусилля, водночас розуміючи, що людські зусилля часто є марними без молитви (1 Сол. 5:23).

Детальніший виклад думок провідника, який повністю ґрунтується на Слові Божому, почуєте, прослухавши проповідь.

Проповідь «Зростання у святості» виголосив Лазуркевич Микола 29.09.2013р. у Церкві “Воскресіння”м.Львів, вул.Пекарська, 59.