ЖОРСТОКІ СЕРЦЯ В ДОМІ БОЖОМУ

Можливо, це шокує вас, але я щиро вірю: найжорстокіші серця знаходяться не серед безбожних людей, а серед народу Божого!

Коли ми, християни думаємо про людей з ожорсточеним серцем, більшість з нас схильні ототожнювати їх з атеїстами, або з активістами з захисту прав гомосексуалістів,чи  керівниками комуністичних країн, які хвалились тим, що викоренили всіляку релігію. Коли ми чуємо про таких людей, то думаємо: «Їхні серця під впливом гріха стали кам’яними. Для таких вже не можливе покаяння».

Я можу продовжувати список різного роду насмішників, богохульників, і  інших  людей, які зневажають і відкидають Бога. Про кожного з них безпомилково можна сказати, що вони люди з жорстоким серцем. Але якщо ви хочете побачити найтвердіші серця, то підіть в Дім Божий. Найожорсточеніші серцем люди завжди знаходилися серед Його народу.  Біблія каже, що Богу особливо противне таке ожорсточення, коли людина чує Слово Боже і відкидає його. «Коли чоловіка картають, а він все ж тугошийний, то й буде розбитий, і не буде йому ліку! (Пр.29:1).

Єврейське слово «картають» в цьому вірші означає вчення, повчання і виправлення – Біблійна проповідь в силі Святого Духа. Фраза «не буде йому ліку» означає «не буде видужання, ні надії на порятунок».

Цей вірш нам говорить, що жорстокість серця є результатом неприйняття численних попереджень – відкидання істини – і що по проходженні часу таку грубість неможливо зцілити. Отже, хто ж ці люди, які частіше за інших чують ці попередження? Це, так звані, християни – ті, які кожного тижня чують викривальні проповіді в Домі Божому!

Тобто, дійсність трагічна: всупереч палким проповідям, які виходять прямо від престолу Божого,безліч християн не практикують того, що чують. У їхньому житті є такі місця, куди вони відмовляються пустити Бога. Так вони і продовжують холонути, не слухаючись того, що чують, внаслідок чого вони будуть відрізані без надії на зцілення! На противагу їм можна поставити деяких  мужеложників, чиї  грубі серця були зцілені. Спочатку вони проклинали Христа і гнівно погрожували кулаками в обличчя Богу. Але почувши благу вістку Євангелії і відчувши чистий люблячий докір Святого Духа, їхні серця відтанули. Вони розкаялися і звернулися до Ісуса, їх  жорстокосердя  зцілилося. Ви при цьому подумаєте: “Як ти можеш говорити, що затверділий від гріха, закоренілий мужеложник має надію на зцілення, а християнин, що закоренів у грісі. Такої надії не має? Як це зрозуміти?». Вся різниця в тому, що мужеложник не чув раз за разом викривальних проповідей і не ожорсточував проти них свого серця. Християнин же чув проповіді, проте його серце з кожним разом тверднуло.

З досвіду можу сказати, що найзатверділіші серця, в невиліковному стані, завжди знаходилися на відстані досяжності звуку помазаної Святим Духом проповіді. Такого жорстокосердя не існує навіть в холодних формальних церквах, в яких впродовж багатьох поколінь перекручувалась Євангелія. Воно завжди існує там, де проповідується чисте Слово, яке приймається байдужими слухачами!

Ви спитаєте: «Що собою являє ожорсточене серце?». Це те серце, яке рішуче противиться Божому Слову. Його вже ні чим не проймеш, воно виробило імунітет до докорів, наставлень і попереджень святого Духа.

Будь-ласка, зрозумійте мене правильно: жорстокосердя виявляється не тільки в противленні Богу, або неприйнятті Христа, чи у відмові йти в церкву. Ваше серце, фактично, може бути Жорстоким. Навіть коли ви постійно з раннього ранку знаходитеся в церкві. Ваше серце може тверднути при слуханні касет з прекрасними вченнями, при оспівуванні Богові хвали, при вітанні людей біля входу в церкву, при викладанні уроків в Недільній школі, при участі в хоровому співі. Навіть виконуючи такі служіння. Ви ви можете бути настільки нечутливими до Божого Слова, що навіть сам Ісус проповідував би з кафедри, ваші вуха були б глухими!

Я не маю наміру вас лякати, або примушувати до негайного покаяння. Але, істини ради варто сказати, що якщо ви регулярно ігноруєте Слово Боже, яке вас застерігає, то краще вам підшукати собі церкву з наймертвішою атмосферою і відвідувати її зібрання. Таким чином ви, принаймні, не будете засуджені так суворо, як будете засуджені, якщо ви сидите у наповненому Святим Духом служінні і не приймаєте священних слів, які звучать до вашого серця. Якщо ви будете так продовжувати, то, звичайно, серце ваше затвердіє без надії на зцілення!      Я хочу провести невеликий екзамен для того, щоб подивитися, чи були вами зроблені перші кроки до ожорсточення серця. Дозвольте запитати вас:

1. Скільки разів ви чули або читали про те, як небезпечно не дбати про щоденну молитву і читання Біблії?

Я написав багато проповідей на цю тему, знаючи, що на наше покоління приходять важкі часи. Однак, багато хто з читачів цих проповідей відмовляються взяти в руки Біблію або хоча б п’ять хвилин провести в молитві з Небесним Отцем. Улюблені, якщо ви нехтуєте вашою домашньою потаємною кімнатою молитов, думаючи, що на всі ваші потреби досить однієї молитви в церкві, то ви не зможете пережити великих скорботних днів, які чекають нас. І якщо ви не слухаєтесь Слова, призначеного для вашого зцілення, то як ви зможете знайти силу для перемоги у важкі часи?

Якщо ви ігноруєте всі спроби Святого Духа, якими Він веде вас до близького і тісного спілкування з Отцем, значить ви зробили перший крок до ожорсточення свого серця. Ви можете скільки завгодно заповнювати ваш час добрими справами, благословляти людей і навіть вкладати всю душу в християнську працю. Але якщо ви нехтуєте часом молитовного спілкування з Отцем, відмовляючись шукати Його лиця або слухати Його слова, то ви в результаті станете безсилою, заляканою, пригнобленою особистістю і, нарешті, жертвою сатани. І тільки особисте пізнання вашого Небесного Отця є єдиним шляхом підготовки себе до важких часів.

2. Скільки разів ви чули попередження про жахливі наслідки поширення пліток?                    Часами я м’яко висловлювався щодо цієї теми, але часами я гримів, наче грім. Я писав про те, що Ізраїль, внаслідок своїх пліток і нарікань втратив все. Ізраїль неодноразово отримував від Бога попередження про небезпеку цього гріха. Але в жорстокості своїх сердець вони з завзятістю противились Божому Слову, що спричинило їх довічне мандрування пустелею, де їх жалили змії.

Чи говорили ви що-небудь про свого брата або сестри минулого тижня – щось таке, у що вам не слід було втручатись? Або чи прислухались ви до чуток, які ходять про цю людину? Якщо так, то чи допустили ви, щоб насіння сумніву запало у вашу душу і посіяло неприязнь до цієї людини?

Чуючи стільки застережень, як ви можете продовжувати займатися поширенням чуток і пліток? На це є лише одна відповідь – ви вже пішли похилою стежкою, яка веде до ожорсточення вашого серця!

3. Скільки ви чули попереджень про те, яким небезпечним є таємний гріх?

Чи є у вашому серці запинаючий вас гріх, про який Дух Божий не раз вам говорив? Я багато писав про те, як небезпечно загравати з гріхом. Разом з тим, я не тільки закликав людей залишити гріх я вчив їх і про відновлюючи силу Божу. Я прагнув показати, що Господь через Свій Святий Дух наділяє нас силою для перемоги і вкладає в наші серця прагнення до правди і добра.

Однак, я знаю людей, які роками сиділи в нашій церкві, слухаючи вчення, що викладається мною, але так і продовжували пити, курити, проклинати і буянити. Улюблені – це і є тверде серце! Хто посміє тиждень за тижнем слухати люблячі докори Духа, і не зважаючи на все, грішити, не бажаючи засудити і викрити свій гріх? – Той, хто йде шляхом ожорсточення свого серця!       Вам щиро здається, що

Можна любити слухати Боже Слово, шанобливо схвалюючи істину, що проповідується, і разом з тим ставати безнадійно жорстокосердим!

Вам щиро здається, що ви прийняли проповідь і згідні з нею тільки тому, що ви сиділи в церкві і слухали її, роздумували над нею і навіть обговорювали під час недільного обіду. Однак, разом з тим, ви так і залишились усього-на-всього слухачем Слова, а не його виконавцем!

Ізраїльський народ любив слухати могутні проповіді Єзекіїля – але ніколи їм не корився! «І прийдуть до тебе, як приходить народ, і сядуть перед тобою, як Мій народ, і послухають твоїх слів, але їх не виконають, бо що приємне в їхніх устах. Те вони зроблять. А серце їхнє ходить за захланністю їхньою. І ось ти для них, як пісня кохання, красноголосий і добрий музикант, і вони слухають слова твої, але їх не виконують» (Єзк.33:31-31).

Багато людей в зібраннях. Бувало. Підходили до мене після служіння, обіймали і говорили: «Пастор, ваша проповідь була такою сильною!». Але коли вони йшли, Дух Святий говорив мені про них: «Вони не чули жодного слова, сказаного тобою». З Послання до Ізраїльтян до нас звучить суворе попередження: «Тому-то, як говорить Дух Святий: Сьогодні, як голос Мій почуєте, не закам’яняйте сердець ваших, як у прогніванні, в день спокуси в пустині» (Ізр.3:7-8). З цього місця Писання видно, що жорстокосердя не породжується ні атеїзмом, ні комунізмом, ні ще якимось там «ізмом», воно починається тоді, коли ми чуємо, але не виконуємо Слово Боже.

У нашій церкві я особисто знайомий з лагідними, добрими, самовідданими людьми, однак, вони знаходяться під загрозою ожорсточення серця! Я шукав лиця Господнього відносно цього питання і казав: «Отче, як можуть ці освячені, старанні люди слухати одну за одною викривальні проповіді і, незважаючи ні на що, не змінюватися в своєму житті? Тиждень за тижнем вони ходять в Твій Дім, хвалячи і славлячи Тебе, але не досягають духовної зрілості. Я знаю про це, бо бачу як вони займаються пустослівними плітками, і мені відомо про їхні гріхи в їхньому житі. Вони люблять слухати Слово, що проповідується, але вони йому просто не коряться. Господи, що стримує їх від дотримання Твого Слова?».

Бог сказав мені, що все починається з моменту навернення людини до Бога. Ці недбалі люди ніколи не відчували і не переживали істинного навернення! Бачте, Біблія говорить про два види навернення: по-перше, є навернення,яке веде до зцілення і позбавлення від усіх гріхів. Цей вид пережили більшість християн. Але існує також навернення, яке веде до ожорсточення серця і духовної сліпоти. Дозвольте проілюструвати.

Ізраїль з радістю слухав могутнє Слово, що говорив пророк Ісая, проте люди незмінно знаходили виправдання своїм гріхам, називаючи зло добром і добро злом. Тому Бог сказав Ісаї: «Іди, і скажеш народові цьому: Ви будете чути постійно, та не зрозумієте, і будете бачити завжди, але не пізнаєте. Бо огрубіло серце народу цього, і вухами насилу чують, і очі свої замкнули, так щоб не бачити очима, і не почути вухами, і не зрозуміти серцем, і не навернутися, щоб Я зцілив їх» (Іс. 6:9-10).

Бог знав, що ізраїльтяни не хотіли залишати запинаючих їх гріхів. Вони дуже сильно любили догоджати своїм тілесним примхам і брати участь в нечестивих зборищах. Ось чому Господь сказав Ісаї: «Серця цих людей ніколи не зміняться. Відтепер Я більше не буду говорити до них. Нехай вони тверднуть серцями своїми. А ти скажи їм про це, може, таким чином, хоч хто-небудь прислухається і навернеться, поки не пізно!».

Бог закликав повністю підкоритися Йому. Він говорив: «Якщо хочете називатися Моїм Іменем, якщо хочете навернутися серцями вашими, тоді це повинно статися за допомогою такого глибокого навернення, яке звільнить вас від усякого гріха, всіляких пут і зцілить вас повністю!».

Я дякую Богові за велику кількість християн, які пішли за Господом правильним шляхом, назавжди полюбивши істину і корячись Божому Слову. Вони щиро шкодували про зроблені ними гріхи, і їх розкаяння було повним. Коли вони залишили свої колишні тілесні шляхи, вони полюбили Господа, і Слово Його стало для них світлом. Сьогодні вони віддають себе в безумовний послух Його Слову.

Другий вид покаяння – це навернення в лисячій норі, як говорять в армії.

Цей вид навернення можна побачити на прикладі деяких солдат, що йдуть в бій. Як тільки вони почують свист куль, побачать бомби, що вибухають навколо них і поглянуть в обличчя смерті, то відразу звертаються до Бога!

У фараона було якраз таке навернення. Сім разів його вражали кари, але він все ніяк не хотів послухатися наказів Господа і відпустити ізраїльський народ. То ж у восьмий раз Бог посилає Мойсея до фараона зі словами: «Так сказав Господь, Бог євреїв: Аж доки ти будеш відмовлятися впокоритися переді Мною! Відпусти Мій народ, – і нехай вони служать Мені» (2 Мс.10:3).

Бог навіть попередив про те, як на це відреагує фараон: «Увійди до фараона, бо Я зробив запеклим серце його…»(вірш 1). Ви спитаєте: «То до чого тут фараон, коли Сам Бог зробив жорстоким його серце? Але це не так! Ожорсточення фараона відбулося не через попереднє визначення; навпаки, трохи раніше Писання нам говорить: «Та серце фараонове було запеклим,- і він не послухався їх, як говорив був Господь»(2 Мс. 8:15). Кожного разу при відмові фараона коритися велінню Божому, Єгипет вражала більш сувора кара. І кожного разу фараон волав: «Досить, Господи, я зроблю так, як Ти хочеш. Тільки відміни покарання!». Але як тільки припинялася кара, він знову бунтувався проти Бога. Теж саме Біблія говорить і про отців ізраїльського народу: «Та вони й наші батьки були вперті, і робили твердою свою шию, і не слухали Твоїх заповідей. І відмовлялися вони слухати, і не пам’ятали чуд Твоїх, які Ти чинив із ними, і стали твердо шиї…»(Неєм. 9:16-17).

Богу завжди відомо, що є в серці людини. І Він завжди знає, коли ми слухаємо Слово, але відмовляємось коритися, надаючи перевагу іншому шляху. Знав Він це і про фараона, тому що після семи кар і суворих попереджень серце фараона все більше ожорсточувалось.

Тепер на долю єгиптян готувалася восьма кара, якої вони дуже жахалися, нашестя сарани. У всій Біблії сарана завжди означала загибель і руйнацію. У багатьох випадках сарана втілювала відплату Божу. Пророк Йоіл говорить про нашестя сарани, як про вторгнення каральних загонів Божого війська: «І надолужу Я вам за ті роки, що пожерла була сарана…, моє військо велике, що Я послав проти вас. …Міцний виконавець слова Його…»(Йоіл 2:25,11).

Бог не завжди посилав такі покарання тільки для того, щоб покарати, – навпаки, цим Він хотів відновити Свій духовний закон в житті людей. Багато мешканців будинків, що належать нашій добродійній місії Timothe House i Sarah House, особисто пережили це. Вони втратили свою роботу, свої фінанси, здоров’я, подружнє життя і сім’ю через те, що алкоголь і наркотики, як сарана, пожерли все в їхньому житті. Однак, якраз через такі втрати ці чоловіки і жінки звернулися до Ісуса.

За ніч незліченні зграї сарани напали на землю єгипетську, пожираючи все, що було в полі їхнього зору – врожаї, рослини, сходи нових посівів і навіть кору дерев. Там, де пройшла сарана, не залишилося навіть травинки. «І напала сарана на всю єгипетську землю, і залягла в усім єгипетським краї, дуже багато!… І покрила вона поверхню всієї землі, так, що землі не було видно, і поїла всю траву земну і всі плоди деревні… і не залишилося ніякої зелені ні на деревах, ні на траві польовій у всій землі єгипетській.»(2Мс.10:14-15).

Тоді: «Фараон поспішно закликав Мойсея і Аарона і сказав: згрішив я перед Господом, Богом вашим, і перед вами»(1Мс.10:16). Фараон визнав свій гріх, усвідомлюючи, наскільки він був неправий. На перший погляд здається, що він повністю розкаявся. Але що насправді служило мотивом його розкаяння? Він сам ясно говорить про це: «Тепер пробачте гріх мій ще раз, і помоліться Господові Богу вашому, щоб Він тільки відвернув від мене цю смерть!»(вірш 17).

Фараон бачив, що загнаний в лисячу нору, і що обставини примушують звернутися  його по допомогу. Він знав,що якщо він цього не зробить, то втратить все,- тому він і розкаявся в надії, що Бог визволить його з біди, яку він сам на себе накликав. Він хотів лише одного: порятунку від біди!

А ЩО СПОНУКАЛО ВАС ЗВЕРНУТИСЯ ДО ГОСПОДА?

Чи прийшли ви до Господа вперше так, як прийшов фараон – тільки, щоб потім отримати  щось від Нього? Чи звернулися ви до Нього, тільки щоб потім стати вільним від впливу наркотиків, щоб відновити ваш подружній союз або щоб вийти з фінансових труднощів? Може перед цим ви говорили щось на зразок: «Якщо я звернувся до Ісуса, можливо, він виправить моє положення і допоможе мені?».

Христос справді сильний зробити для вас чудо. Він неможливе зробить можливим. Але якщо ви приходите до Нього тільки для того, щоб щось від Нього отримати, тільки для того, щоб Він вирішив ваші проблеми, – духовно ви не зростаєте навіть на сантиметр. Навпаки – буде рости тільки ваше жорстокосердя!

Уявно поверніться на початок вашого навернення. Чи відбулося воно внаслідок того, що сарана винищила все на вашому шляху? Може, слабшало ваше здоров’я? Може, хтось з ваших дітей, попав в біду? Або ви відчули себе спустошеним? Може, над вами нависла смерть, або загрожувало розорення?

Будь-ласка, не зрозумійте мене не правильно. Звичайно, Бог хоче спасати людей, які опинились у відчайдушному, трагічному положенні. Коли ми нас. втрачаємо все, Він завжди близький до нас. І за Своєю вірністю Він дає нам новий початок. Але, улюблені, ви не можете йти до Ісуса тільки за допомогою! До Нього необхідно приходити, тому, що Він – Бог і, тому що Він достойний всього вашого життя, вашого поклоніння і глибокої покори. Небезпечно йти в Дім Божий і приступати до служіння перед Ним, коли у вашому житті не закладена основа для щоденного читання Біблії, молитовної години або близького спілкування з Отцем Небесним. Може, ви ходите в церкву для того, щоб вчити інших, служити іншим, співати в хорі – кажучи собі: «Я добре пам’ятаю моє навернення. П’ять років тому я попросив Ісуса увійти в моє серце». Але якби ваше навернення було істинним, його було б видно у вашому житті сьогодні!

Ви б зростали духовно – читаючи частіше Біблію, приносячи ваші потреби і проблеми до Господа, проводячи дорогоцінний час спілкування з Ним у вашій молитовній кімнаті. І коли б ви не почули попередження про наслання сарани, ви б прислухались до цього слова, знаючи, що Отець посилає його з любов’ю до вас!

Може, прямо зараз ви говорите: «Так, брате Девід, я усвідомлюю, що недбало відносився до Божого Слова. І я все ще пов’язаний запинаючим мене гріхом. Чи настільки я затвердів, чи зайшов так далеко, щоб отримати зціляючий дотик Господній?». Ні, звичайно ж ні!  Якщо ви почнете волати до Господа сьогодні у ваших потребах, то Він надихне вас і оживить, і для вас наступить новий час. Якщо ви приносите до Нього ваше справді розкаяне серце, то Він не виступає в ролі судді, але стає вашим посередником і заступником. Він говорить до вас зараз: «Тільки попроси, і Я зроблю це для тебе. Я прийду до тебе і подам тобі все необхідне для того, щоб ти зберігав своє серце чуйним і упокореним переді Мною».

Чи хочете досягнути досконалості у Христі? Чи хочете, щоб Бог вчив вас, виправляв, викривав і наставляв для життя і благочестя? Тоді закличте Його сьогодні. Ніщо так не збереже вас на шляху, на який поставив вас Господь, як упокорене і розкаяне серце!

Давид Вілкерсон

Давид Вілкерсон (1931-2011) – засновник Світового Християнського Служіння “Teen Challenge” – реабілітаційних центрів для наркоманів і алкоголіків, багаторічний пастор церкви Times Square Church і президент місії World Challenge.