Афганістан – прообраз останнього часу

Вступ

Уважно досліджуючи Святе Письмо та порівнюючи його з подіями у сучасному світі, ми бачимо багато чітких ознак наближення приходу Христа. Війни, бідність, голод, природні катаклізми, ковід, соціальна несправедливість, переслідування християн кожного дня продовжують наповнювати горем утробу нашої планети, невпинно спустошуючи людські серця. Однією з ключових колізій світового масштабу, яка назавжди змінила звичне життя людей нашого часу, стала пандемія COVID-19. Масове поширення небезпечного вірусу спричинило загибель десятків тисяч людей. Ця хвороба надалі продовжує смертельну ходу містами, країнами та континентами.

Але, якими б жахаючими не були соціальні негаразди, безперервні війни чи епідемія, існує більш загрозлива проблема. Це духовна бідність. Саме наближення або віддаленість нашого “внутрішнього чоловіка” до Бога визначає наш морально-етичний потенціал при житті та можливість входження у небесний Єрусалим по смерті. «Знай же ти це, що останніми днями настануть тяжкі часи. Будуть бо люди тоді самолюбні, грошолюбні, зарозумілі, горді, богозневажники, батькам неслухняні, невдячні, непобожні, нелюбовні, запеклі, осудливі, нестримливі, жорстокі, ненависники добра, зрадники, нахабні, бундючні, що більше люблять розкоші, аніж люблять Бога, вони мають вигляд благочестя, але сили його відреклися.» (2 Тимофію 3:1-5). На жаль, цей сумний портрет, заглибленої у гріхи людини, нерідко можна зустріти у сучасному суспільстві.

Все людство стало очевидцем біди, яка сколихнула Афганістан та його столицю в серпні цього року. Таліби – члени групи “Талібан”, представники тиранічної форми ісламу, відновили антигуманні дії проти мирного населення Афганістану. Дискримінація прав жінок, масові переслідування християн та їх страти, насильство над християнками та залучення їх у сексуальне рабство, протизаконна узурпація влади і терористичні акти супроти діючого уряду країни – це лише деякі з найбільш жорстоких злочинів талібів. На даний момент стан у країні Південної Азії на краще не змінився, налякані люди та їхні родини продовжують масово емігрувати до інших держав. Чому це все стало болючою реальністю?

Причини духовної трагедії

Виділимо декілька основних:

1. Сповідування лжерелігії

Іслам, як і будь-яке інше релігійне віровчення, ніколи не зуміє замінити неймовірно гуманну Ісусову науку. Аллах, мусульманські пророки та інші фальшиві боги не є тими, хто здатен привести людей до спасіння – ця місія під силу тільки триєдиному Богу: Отцеві, Синові та Святому Духові. Жодна з придуманих людьми релігій чи теологічних доктрин і близько не здатна порівнятися з всеосяжністю, впливовістю і авторитетністю Христа.
Якщо говорити про достовірність існування того чи іншого бога і міру його всюдисущої присутності та надприродної величі, то для будь-якої людини, яка ще повністю не ожорсточила своє серце, факт існування Христа є беззаперечним. Підтвердженням цього є безліч достовірних історичних, географічних та біблійних доказів. Тому ті, хто змогли духовними очима розгледіти істинного Бога, стають в кінцевому рахунку християнами, адже саме Ісус Христос з-поміж усіх богів дарує найбільшу підтримку та найповнішу картину не лише матеріального світу, але й духовного. Така моральна зрілість та бачення правди притаманні серцю віруючої людини. Таким чином, завдяки щирій вірі та постійному дослідженні Бога виникають розуміння і знання: “ А віра – то підстава сподіваного, доказ небаченого. Бо нею засвідчені старші були. Вірою ми розуміємо, що віки Словом Божим збудовані, так що з невидимого сталось видиме” (Послання до Євреїв 11:1-3).

Неможливо виокремити в цілому світі когось такого, хто би вміщував у собі стільки самопожертви, любові, мудрості та всіх можливих чеснот і святостей, як це робить Христове серце та Його священна сутність. Тому, люди, які роблять іслам, буддизм чи будь-яку іншу релігію наріжним каменем власної світобудови, порушують не тільки Божу заповідь, записану в Біблії: “Хай не буде тобі інших богів, окрім Мене!” (Книга Вихід 20:3), а й позбавляють себе спасіння, прирікаючи власне духовне єство на вічну погибель: “І станеться, якщо справді забудеш ти Господа, Бога свого, і підеш за іншими богами, і будеш їм служити, і будеш вклонятися їм, то врочисто свідчу вам сьогодні, – ви конче погинете!” (Книга Повторення Закону 8:19).

2. Відсутність релігійної свободи

Організація “Open Doors” – міжнародне благодійне об’єднання, яке допомагає віруючим в тих країнах, де християнство піддається утискам та переслідуванню, що призводить до порушення прав людей через їхнє віросповідання. У 2019-му році дана спільнота опублікувала свій щорічний список таких країн: Північна Корея, Афганістан, Лівія, Пакистан, Іран, Індія тощо. Говорячи стисло про становище християн в Афганістані, можна сказати наступне: “Країна, де християнству не дозволено існувати”. Це яскраво відображається у статистиці: 99% населення – представники ісламу і лише 0,4% є послідовниками Христа, серед яких левову частку складають протестанти і місіонери. Згідно конституції Афганістан є ісламською державою, а це в свою чергу означає, що урядові чиновники, лідери етнічних груп, релігійні діячі та прості громадяни просто змушені вороже ставитися до прихильників будь-якої іншої релігії. Ця гнітюча та абсурдна політика перш за все стосується християнства. Крім цього, перехід в іншу віру з ісламу прирівнюється до зради і розглядається як злочин проти сім’ї, племені та самої країни. Як наслідок – люди, які обирають віру в Ісуса, підлягають гонінням та смертній карі. Нічого дивного, що в день Господнього гніву не знаходиться навіть мінімальної кількості праведників, як це було у Содомі, заради яких Господь би помилував цей народ.

3. Неспроможність скористатись отриманою допомогою

Автори статті на ресурсі Deutsche Welle “Здалися без бою: чому афганська армія поступилася талібам” зробили спробу знайти корені афганської катастрофи в політичній та соціальній площині.  Вони справедливо зауважують, що «для багатьох спостерігачів залишається загадкою, як афганська армія, котру США 20 років навчали та споряджали, могла так швидко здатися талібам. Адже “Талібан” має лише близько 80 тисяч бійців порівняно з понад 300 тисячами солдатів, які служили колишньому афганському уряду». Доповнює картину і той факт, що «Вашингтон витратив близько 83 мільярдів доларів (70 мільярдів євро) на навчання та оснащення афганських військових, і що місцеві війська мали би бути достатньо сильними, принаймні на папері, щоб протистояти талібам». Серед причин оглядачі назвали корупцію в армії та брак мети. Афганці виявилися зовсім неготовими до викликів часу. Вони думали, що іноземна підтримка буде вічною, а вони можуть особливо і не намагатися самотужки будувати свою державу.
Вимальовується ще одна паралель зі світовою спільнотою останнього часу. Багато з нас живе в достатку і комфортних умовах. Таких зручностей і передових технологій, як маємо ми, не мало жодне покоління до нас. Але, на жаль, сучасна людина часто не бачить в цьому Божої руки, ці блага не викликають в неї вдячності та бажання трудитися на славу Божу, а навпаки – зростає лінь, гордість, цинізм і безбожність. Країнами розповзається содомія і безліч «християн» мовчать. Людина живе в теплі, в добрі і думає, що так буде тривати завжди. Остерігаймося приймати Божу благодать надаремно! Господь довготерпеливий, милосердний, щедрий на благословіння, але і справедливий.

Висновок

Ситуація, яка виникла в Афганістані, є наслідком духовного вибору населення країни на користь ісламу, який є недосконалою сукупністю псевдорелігійних правил і догм, встановлених людьми. Більше того, самі мешканці мусульманського світу спотворили своє і без того далеке від Христа релігійне вчення, поглибивши його моральну недосконалість за рахунок жорстокості, фізичних покарань, самосуду, дискримінації жінок, гноблення їхніх прав, порушення Божих заповідей, відступлення від справжнього Господа.
Але навіть у погибельному і, на перший погляд, безнадійному духовному становищі Афганістану можна відшукати 0,4 % людей із загальної кількості його населення, які не втратили духовного зору і всупереч гонінням та загрозі життю продовжують справу Христа на землі: “Не бійся того, що маєш страждати! Ось диявол вкидатиме декого з вас до вязниць, щоб вас випробувати. І будете мати біду десять день. Будь вірний до смерти, і Я тобі дам вінця життя! (Об’явлення Св. Івана Богослова 2:10). Християнин набуває такої відважності та відданості завдяки силі Духа Святого, який допомагає долати життєві труднощі та смертельні перешкоди на славу Божу.

Всемогутній Бог не мовчить і не проявляє відчуження, бездіяльно спостерігаючи за переслідуваннями християн через віру та побільшенням опоганення невіруючих людей, як це можуть думати недалекоглядні християни. Господь відтерміновує свій справедливий вердикт стосовно безбожників, з любов’ю очікуючи спасіння якомога більшої кількості людей та дає можливість багатьом віруючим долучитись до боротьби проти сатани, поки ще є час: “І коли п’яту печатку розкрив, я побачив під жертівником душі побитих за Боже Слово, і за свідчення, яке вони мали. І кликнули вони гучним голосом, кажучи: “Аж доки, Владико святий та правдивий, не будеш судити, і не мститимеш тим, хто живе на землі, за кров нашу?” І кожному з них дано білу одежу, і сказано їм іще трохи спочити, аж поки доповнять число їхні співслуги, і брати їхні, що будуть побиті, як і вони (Об’явлення Св. Івана Богослова 6:9-11).
На додачу, всім народам землі слід звернути увагу на попередження Ісуса про характер Його другого приходу: “Отож пам’ятай, як ти взяв і почув, і бережи, і покайся. А коли ти не чуйний, то на тебе прийду, немов злодій, і ти знати не будеш, якої години на тебе прийду (Об’явлення Св. Івана Богослова 3:3). Маємо пильнувати як за спасінням невіруючих людей, так і за своїм особистим скарбом на небі та долею наших братів і сестер.

Отже, ми не маємо бути байдужими до проповідування Євангелії та поширення християнської науки в будь-якому куточку земної кулі. Молімось за цю потребу і питаймо самих себе: “А чи маю я таку віру в Христа, щоб відстоювати свої духовні погляди під страхом смерті та в час гонінь?” Адже всім людям потрібна в першу чергу сила віри та імунітет проти віруса гріха, який є більш смертоносним, ніж коронавірус та всі інші недуги.

Нехай нас усіх рясно благословить Господь! Шукаймо опору в Христі Ісусі та Його заповідях. Читаймо Боже Слово і постійно перебуваймо в молитві, а Вірний та Люблячий Господь допоможе пройти всі важкі ситуації, якщо матимемо живу віру в Нього.

Слава Ісусу Христу!

Голод Богдан